Modern Kölelik

Günümüz dünyasında, insanların en büyük yanılgılarından birisi özgür olduklarını düşünmeleridir. Çevrenizde olan bitenin farkında olan çok az insan vardır. Neyin dönüp bittiğinin farkında olmayanların tek şansı, başkalarının hayallerinde yaşamaktır. Eğer modern bir köle olduğunuzun henüz farkına varmadıysanız, düşünmeye başlayın!

slavery
Zincirlerinizden kurtulun!

İnsanlar verdikleri kararların kendilerine ait olduğunu düşünürler. Halbuki başlarına gelen şey, bir girdabın merkezine çekilmeleri veya bir huninin uç kısmına doğru itilmelerinden farksızdır. Her ne konumda olursanız olun, sizi bulunduğunuz noktaya bağlayan, gitmenizi engelleyen bir sürü karşıt güç bulunmaktadır. Bu bağlılığınız daha çocukken başlar ve yetişkin olduğunuzda gittikçe daha da güçlenir. Çocukluğunuzda size verilen görev: dersleri geçmek, okulu başarıyla bitirmek, ebeveynlerin dediklerine harfiyen uymaktır. Aslında hiçbir şeyin farkında olmayan yegane modern köleler çocuklardır. Düşünsenize, herkes onlara emir verir. Okulda hocanın dediklerini yapmak zorunda, evde de anne/babasının dediklerini. Çocuk daha dünyanın ne olduğu, nasıl bir yer olduğunu anlamadan itaat etmeyi öğrenir. İnsanın zeka seviyesi yükseldikçe, çıta da yükseldi. Geçmişte ortaokul, lise mezuniyeti yeterli iken günümüzde bu çıta üniversite, master, doktora, doktora sonrasına kadar uzandı… İnsanların beyni sürekli bir şeylerle meşgul ediliyor ki, olan bitenin farkına varamasınlar.

Sistem o kadar güzel kurgulanmış durumda ki, biraz kafası çalışanlar yüksek eğitim vb. ile kafaları meşgul edilirken, diğerleri zaten gündüz iş, akşam da dizi/futbol derken birşeyleri düşünme fırsatı bulamazlar. Hal böyle olunca, neredeyse hiç kimse modern köle olduğunun farkına varamaz, çünkü durumun farkına varabilecek kadar düşünme fırsatı bulamaz. Çevrenizde öyle bir ağ örülmüştür ki, hiçbir yere kımıldayamazsınız. Nerede olursanız olun sizden birşeyler yapmanızı isteyen birileri bulunur. Akademik veya özel sektör, hiçbir şey farketmez, sürekli birşeyleri birileri için yetiştirmek zorunda bırakılırsınız. Yaptığınız şey, hayatınızı başkalarının istekleri için değiş tokuş etmektir. Burada düşünmeniz gereken şey, başkasının yazdığı bir oyunda mı oynadığınız yoksa kendi yazdığınız bir oyunda mı?

Bir de işin en önemli kısmını oluşturan ve diğer her şeyi etkileyen finansal boyutu vardır. Çarkın kilit noktası aslında burasıdır. İnsanların %90’ı belirli bir gelir seviyesinin altında çalıştıkları için, öyle bir konumdadırlar ki sanki almak istedikleri şeyler kendilerinden sürekli daha hızlı koşmaktadır. Maaşlar öyle ayarlanmıştır ki, sizin zorunlu bırakıldığınız harcamaların sürekli gerisinde kalır. Tekerleğin içinde dönen fare misali koşar durursunuz ama hiçbir yere varamazsınız (rat race). Maaşınız ne kadar olursa olsun hiçbir zaman harcamalarınıza yetmez, çünkü harcamlarınızı da bilinçsiz bir şekilde kazandığınız paraya göre yaparsınız ve girdabın içine sürüklenirsiniz. Yediğimiz, içtiğimiz ve kullandığımız herşeyin fiyatı sürekli yükselir. Satın aldığınız şeyleri alabilmek için her zaman daha fazlasını kazanmanız, onun için de hayatınızın daha fazlasını değiş tokuş etmeniz gerekir. Sonuç olarak yaşamaya zamanınız kalmaz ve başkalarının isteklerini yerine getirirken kendi planlarınızı sürekli ertelersiniz. Paulo Coelho’nun da dediği gibi: “Bir gün kalkacaksınız ve hep hayal ettiğiniz şeyleri yapmaya vaktiniz kalmamış olacak.”

İstediğiniz zaman istediğinizi yapamıyorsanız özgür değilsiniz, fare yarışının içindesiniz.

Yazar: Helitron

Doğa dostu, hayvansever, çevreci. Dünyanın daha iyi bir yer olması için çalışan biliminsanı.

“Modern Kölelik” için 2 yorum

Yorum bırakın